Τεχνολογικά "αστέρια" - Παγίδα NOX

Τεχνολογικά "αστέρια"

ΕΚΤΥΠΩΣΗΑΠΟΣΤΟΛΗ
Παγίδα NOΧ, η παγίδα των οξειδίων του αζώτου

Στην προσπάθειά τους να μειώσουν τις εκπομπές των ρύπων και να συμβαδίσουν με την Ευρωπαϊκή οδηγία (όπως οι προδιαγραφές Euro5, που θα εφαρμοστούν τον Σεπτέμβριο του 2009), οι μηχανικοί της Renault, εργάζονται προς την κατεύθυνση της μείωσης  των εκπεμπόμενων ρύπων στην πηγή που αυτοί παράγονται. Εξέλιξαν λοιπόν τεχνολογίες που βελτιώνουν την καύση του μίγματος, και συστήματα που τοποθετούνται πρίν από αυτήν. Καλύτερο παράδειγμα των παραπάνω είναι και η παγίδα NOx που θα τοποθετείται στον κινητήρα 2.0 dCi.

Μία τεχνολογία στην υπηρεσία της ποιότητας του περιβάλλοντος
 
Η παγίδα NOx συνδέεται στενά με την δέσμευση της Renault για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Η συγκεκριμένη χημική διαδικασία αιχμαλωτίζει τα βλαβερά οξείδια του αζώτου, και στη συνέχεια τα μετατρέπει σε ουδέτερα αέρια.

Το συγκεκριμένο σύστημα πρό-καύσης θα διατίθεται από το Σεπτέμβριο του 2008 στη Γαλλία και Γερμανία, τοποθετημένο σε αυτοκίνητα Renault Espace με κινητήρα 2.0 dCi. που ανήκουν σε  στόλους ιδιωτικών εταιρειών. Η τεχνολογία αυτή της Renault έχει ήδη κατοχυρώσει 36 ευρεσιτεχνίες.

Ο νέος οξειδωτικός καταλύτης λειτουργεί με δύο τρόπους :

την παραδοσιακή λειτουργία οξείδωσης, των υδρογονανθράκων (παράγωγα της ατελούς καύσης) και του μονοξειδίου του άνθρακα (παράγωγα της ατελούς καύσης λόγω της έλλειψης οξυγόνου) 


τη διαχείριση των οξειδίων του αζώτου (παράγωγα της καύσης του πετρελαίου σε υψηλές θερμοκρασίες).


Λειτουργία της παγίδας NOx 


Η παγίδα NOx βασίζεται στην κατακράτηση και αποθήκευση των οξειδίων του αζώτου NOx (για 10 λεπτά/10χλμ.), και στην απελευθέρωσή τους στη συνέχεια – μία διαδικασία 5 δευτερολέπτων που περνά απαρατήρητη από τον οδηγό. Στη φάση της κατακράτησης, η παγίδα NOx αιχμαλωτίζει τα οξείδια του αζώτου που περιέχονται στα καυσαέρια μέσα σε μια μονάδα από πορώδες υλικό (με χημική σύσταση από πλατίνα, βάριο, ρόδιο), που βρίσκεται μέσα στον καταλυτικό μετατροπέα.

Η πλατίνα στον καταλύτη μετατρέπει το μονοξείδιο του αζώτου σε διοξείδιο του αζώτου (NO2). Το βάριο παγιδεύει και κατακρατά τα σωματίδια του διοξειδίου του αζώτου(NO2) προκαλώντας χημική αντίδραση Ba(NO3)2 στο εσωτερικό της παγίδας. 

Στη φάση της απελευθέρωσης, εξουδετερώνονται τα παγιδευμένα στοιχεία με τη βοήθεια μίας χημικής αντίδρασης, ενώ ο κινητήρας λειτουργεί με πλούσιο μίγμα, (όταν το μίγμα αέρα-καυσίμου διαθέτει την απολύτως απαραίτητη ποσότητα αέρα για την πλήρη καύση του πετρελαίου). Τα οξείδια του αζώτου μετατρέπονται σε ουδέτερα αέρια (κυρίως άζωτο). Με αυτό τον τρόπο η παγίδα NOx έχει καθαριστεί (‘ξαναγεννιέται’), και είναι έτοιμη να κατακρατήσει καινούργια ποσότητα NOx.

Για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος, έχουν τοποθετηθεί πρόσθετοι αισθητήρες (οξυγόνου & θερμότητας) στην πολλαπλή εισαγωγής καθώς και στην εξάτμιση. Τα δεδομένα που συλλέγουν μεταδίδονται μέσω του δικτύου στην κεντρική ηλεκτρονική μονάδα (ECU) ώστε να γίνει σωστή διαχείριση της διαδικασίας παγίδευσης του NOx (χρονική στιγμή απελευθέρωσης), και να προσδιοριστούν οι τρόποι καύσης (τρόπος απελευθέρωσης).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ


TEOREN MOTORS Α.Ε.
Λ. Κηφισού 138-140
121 31 Περιστέρι, Αθήνα
Τηλ.: +30 210 5706860
Fax: +30 210 5759302
Email: renaultinfo@renault.gr

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Συμπληρώστε την κατάλληλη προσφώνηση
Συμπληρώστε το επώνυμό σας
Συμπληρώστε το όνομά σας
Συμπληρώστε την διεύθυνσή σας
Συμπληρώστε τον Τ.Κ. σας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Συμπληρώστε το e-mail σας
Συμπληρώστε τον αριθμό του τηλεφώνου σας

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΑΣ
Παρακαλούμε διατυπώστε το αίτημά σας

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας στη Renault και την επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.

Το αίτημα σας έχει αποσταλεί και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Αυτή τη στιγμή το μήνυμα σας δεν είναι δυνατόν να αποσταλεί. Παρακαλούμε δοκιμάστε αργότερα.


ΚΛΕΙΣΤΕ ΕΝΑ TEST DRIVEΜΟΝΤΕΛΟ & ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Επιλέξτε το μοντέλο που σας ενδιαφέρει
Πρέπει να επιλέξετε ένα μοντέλο
Επιλέξτε μια μελλοντική ημερομηνία που επιθυμείτε να κάνετε το Test Drive
Επιλέξτε μια μελλοντική ημερομηνία που επιθυμείτε

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Συμπληρώστε το επώνυμό σας
Συμπληρώστε το όνομά σας
Συμπληρώστε το e-mail σας
Συμπληρώστε τον αριθμό του τηλεφώνου σας


Επιλέξτε περιοχή

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας στη Renault και την επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.

Το αίτημα σας έχει αποσταλεί και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Αυτή τη στιγμή το μήνυμα σας δεν είναι δυνατόν να αποσταλεί. Παρακαλούμε δοκιμάστε αργότερα.